Skip to content
Pomoc

Alerty i status bezpieczeństwa

Wszystko o znaczeniu Twojego statusu bezpieczeństwa, alertach w aplikacji oraz o tym, jak postępować krok po kroku w przypadku wykrycia zagrożeń.

Status wskazuje poziom ryzyka związanego z Twoimi danymi:

  • Szary: nie wprowadzono jeszcze żadnych danych lub subskrypcja jest nieaktywna.
  • Czerwony/żółty: istnieją nieodczytane alerty („Ryzyko”). Zrealizuj zalecane działania, aby poprawić status.
  • Zielony: wszystko jest w porządku. Nie wykryto żadnych aktualnych wycieków danych lub zrealizowano wszystkie alerty.

Natychmiast otrzymasz powiadomienie w aplikacji zawierające szczegóły dotyczące rodzaju wycieku oraz rodzaju danych, których dotyczy wyciek. Otrzymasz również praktyczne wskazówki, jak lepiej się zabezpieczyć. Pokażemy Ci krok po kroku, jak zabezpieczyć konta, zmienić hasła lub skontaktować się z bankiem. Dzięki temu nawet w poważnej sytuacji będziesz w stanie podjąć odpowiednie działania.

To, czy rzeczywiście zareagujesz na poszczególne alerty, zależy wyłącznie od Ciebie. Nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy poszczególne kroki zostały przez Ciebie podjęte. Zalecamy jednak podjęcie natychmiastowych działań po otrzymaniu alertów, aby zapobiec dalszym wyciekom danych lub szkodom. Dzięki naszym zaleceniom możesz zwiększyć bezpieczeństwo swoich danych i zapobiegać ich naruszeniom. Nie istnieje jednak pełna ochrona i mimo wszystko mogą wystąpić incydenty spowodowane przez osoby nieuprawnione.

Twój status zmieni się na zielony, jeśli nie ma żadnych aktualnych wycieków danych lub gdy sprawdzisz wszystkie alerty. Ważne: status opiera się na Twoich informacjach zwrotnych. Dlatego prosimy, aby oznaczać alerty jako „zrealizowane” dopiero wtedy, gdy rzeczywiście zostały zmienione hasła itp.

Gdy tylko znajdziemy informacje wskazujące na to, że Twoje dane pojawiły się w Internecie, natychmiast otrzymasz powiadomienie za pośrednictwem aplikacji. Twój status bezpieczeństwa pokaże Ci dokładnie, które dane są zagrożone i co możesz zrobić, aby zapobiec dalszym szkodom.

Niekoniecznie. Ostrzeżenie oznacza tylko, że Twoje dane pojawiły się w wycieku. Nie wiadomo jeszcze, czy przestępcy już z nich korzystają. Jednak ryzyko jest zwiększone. Dlatego natychmiast skorzystaj z naszych zaleceń (np. zmiana hasła), aby zapobiec kradzieży. Szczególnie na początku może się zdarzyć, że wykryjemy również starsze wycieki z ostatnich 10 lat.

W sekcji „Powiadomienia” w Ustawieniach możesz wybrać, czy chcesz otrzymywać nowe powiadomienia pocztą elektroniczną czy jako powiadomienia push. Zalecamy włączenie co najmniej jednego rodzaju powiadomień, aby móc szybko otrzymywać nowe powiadomienia i odpowiednio zareagować.

Tak, dopóki na Twoim pulpicie widnieje komunikat „Kontrola aktywna”, wszystko działa prawidłowo. Brak ostrzeżeń to dobra wiadomość. Oznacza, że zgodnie z wynikami naszej kontroli Twoje dane nie pojawiły się obecnie w żadnym znanym wycieku. Korzystaj z Internetu bez obaw – skontaktujemy się z Tobą natychmiast, jeśli sytuacja ulegnie zmianie.

W Darknecie krąży wiele fałszywych lub nieaktualnych rekordów danych. Stosujemy rygorystyczny proces weryfikacji, aby mieć pewność, że ostrzegamy Cię wyłącznie o prawdziwych i zweryfikowanych wyciekach danych. Chcemy uniknąć niepotrzebnej paniki spowodowanej fałszywymi alarmami.

Jeśli oznaczysz alert jako „zrealizowany”, nie realizując zaleceń, nie będzie można cofnąć tej czynności. Możesz jednak nadal przeglądać alert w sekcji „Zrealizowane” i wykonać zalecane czynności w późniejszym terminie.